Strava a cholesterol v krvi
Je důležité zaměřit se hlavně na složení tuků v jídelníčku. Tuky živočišné (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné hovězí a vepřové maso) mají vysoký podíl nasycených mastných kyselin (MK), které přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Z rostlinných tuků mají podobné složení a působení tropické tuky, např. kokosový. Nahraďte je kvalitními tuky rostlinnými s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin (např. řepkový olej, ořechy, semínka). Jezte pravidelně ryby (ideálně dvakrát v týdnu a přednostně mořské - losos, makrela, sleď).
Důležité je také pravidelně do jídelníčku zařazovat zeleninu a ovoce, nezanedbávat pravidelný příjem tekutin, upřednostňovat celozrnné varianty potravin (pečivo, chléb, těstoviny apod.).
Přehled mastných kyselin
Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin. Podle toho, jaké mastné kyseliny v tuku převažují, můžeme hodnotit jejich vliv na naše zdraví. Rozlišují se různé skupiny mastných kyselin:
NASYCENÉ - SFA, SAFA
Jejich zvýšená konzumace vede ke zvyšování cholesterolu v krvi, prozánětlivého stavu organismu a dalším negativním vlivům, zejména na náš srdečně-cévní systém.
NENASYCENÉ
Monoenové - MUFA
Mají na hladinu cholesterolu v krvi a náš organismus obecně neutrální vliv, pozitivní účinky mají, pokud jimi ve stravě nahradíme mastné kyseliny nasycené.
Polyenové - PUFA
Přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, příznivě působí nejen na náš srdečně-cévní systém. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které náš organismus potřebuje, ale neumí si je sám vytvořit, proto musí být pravidelnou součástí naší stravy.
Transnenasycené mastné kyseliny - TFA
Mastné kyseliny, které mají výrazně negativní vliv na naše zdraví, zejména na srdečně-cévní systém a způsobují cukrovku 2. typu.
CO JSOU VHODNÉ A NEVHODNÉ TUKY?
Rostlinné tuky
Vhodné: olivový, řepkový, sójový a slunečnicový olej, kvalitní margaríny
Nevhodné: dorty, pečivo, náhražky čokolád
Živočišné tuky
Vhodné: rybí tuky
Nevhodné: máslo, sádlo, uzeniny, tučné maso a mléčné výrobky