Zdravá životospráva není jen vhodná strava
Pohyb
Pohyb podporuje imunitu, odbourává stres, pomáhá nám udržet tělesnou hmotnost, pomáhá při léčbě cukrovky, obezity i vysokého krevního tlaku, posiluje svaly v našem těle, včetně srdečního, pomáhá zvyšovat hladinu ochranného HDL-C v krvi. Je třeba hýbat se pravidelně, ideálně každý den alespoň půl hodiny. Minimem pohybu, který už působí příznivě, je 6000 kroků denně.
Kouření nebo pobyt v zakouřeném prostředí
Některá onemocnění jsou vázána na množství a frekvenci vykouřených cigaret, ale proto, aby bylo kouření rizikové pro naše cévy stačí jedna cigareta denně. Pokud kouříte, je tedy vhodné přestat.
Dlouhodobý stres
Na hladinu cholesterolu v krvi a další rizika srdečně-cévních onemocnění může mít vliv také dlouhodobý stres. A to v negativním slova smyslu. Snažte se tedy dostatečně odpočívat a stres se pokusit zvládat. Nedovolte, aby stres ovlivňoval váš jídelníček, protože pozitivně to není nikdy.
ZÁVĚREM
✓ Jezte pravidelně - ne déle než po 4 hodinách, snídejte, poslední jídlo si dejte 3-4 hodiny před spaním.
✓ Snižte spotřebu masa a uzenin.
✓ Na studenou kuchyni používejte převážně kvalitní roztíratelné rostlinné tuky, na tepelnou úpravu jídla oleje výhodného složení (olivový, řepkový).
✓ Můžete zařadit do stravy margarín obohacený rostlinnými steroly.
✓ Jezte méně tučné mléčné výrobky.
✓ Zeleninu a ovoce jezte ideálně s každým denním jídlem.
✓ Vybírejte si celozrnné výrobky a jezte i luštěniny, důležité zdroje vlákniny.
✓ Jezte ryby - nejlépe 2krát týdně.
✓ Omezte cukr a potraviny s cukrem (sladkosti, slazené nápoje, zákusky).
✓ Omezte jemné a trvanlivé pečivo, hlavně s polevou nebo náplní.
✓ Vyhněte se častému smažení. A když už, použijte správný (např. olivový) olej.
✓ Pokrmy nedosolujte, při úpravě solte jen mírně. Omezte konzumaci slaných a solených potravin, konzerv, instantních a dehydrovaných výrobků.
✓ Vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu.
✓ Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny denně alespoň 4krát týdně).
✓ Snažte se stres neřešit jídlem.